ALEGEREA CORECTĂ A UNEI TÂMPLĂRII
ALEGEREA CORECTĂ A UNEI TÂMPLĂRII

Cum este inteleasa de catre cumparator calitatea unei tamplarii?

In urma unor sondaje de opinie, a fost evidentiat faptul ca doar o mica parte a celor care urmeaza sa achizitioneze tamplarie termoizolanta, are in vedere aspectul calitativ al produsului, pe cand pentru cei mai multi dintre beneficiari, principalul element detarminant in alegerea tamplariei este pretul si termenul de livrare.
Cererile invocate de catre viitorii beneficiari ai acestui produs, in mare masura sunt:
-aspectul estetic (,,….sa fie frumoasa”)
-fiabilitate (,,… sa se inchida usor”)
-gradul de protectie (,,…sa nu sufle vantul” / ,,….sa nu faca condens” / ,,…..sa mentina temperatura constanta”)

De multe ori consilierii de vanzari atrag atentia asupra faptului ca sunt intrebati de pretul pe metru patrat, acest lucru demonstreaza deasemenea slaba informare in randul clientilor asupra acestui produs, precum si a modului de prezentare si comercializare.
Aceasta metoda de vanzare a tamplariei la metru patrat este folosita de catre producatorii care ofera PRETUL ca element definitoriu al produsului, ne tinand seama si de restul caracteristicilor.
Imposibilitatea comercializarii acestui tip de produs la metru patrat, este data de numarul mare de criterii, conditii de echipare si detalii tehnice, care influenteaza in mod semnificativ pretul final, printre care putem enumera:
-Sistemul de profile folosit (marca, numar de camere, clasa de calitate, detalii privind grosime rezistenta mecanica si termica, coeficient de transfer termic)
-Culoarea profilului, precum si alte detalii specifice
-Tipul de sticla folosit, numarul de foi din componenta pachetului termoizolant, precum si trapamentele aplicate foilor de sticla, prezenta gazelor inerte, tipul de bagheta folosit)
-Feronerie, fiabilitate, cicluri de functionare, gradul de protectie asigurat.
-Armatura folosita, grosime, material, geometrie.
-Optiuni privind transportul, demontajul tamplariei vechi si montajul celei noi
-Accesoriile dorite, plase insecte, rulouri, pervaze, actionari electrice cu si fara telecomanda.
-Modul de plata.

Toate aceste elemente la puteti gasi in continuare, detaliate si explicate, atat din punct de vedere al specificatiilor tehnice cat si cu referire asupra importantei pe care o au si cum imbunatatesc ele calitatea ferestrei.
In sprijitul viitorilor beneficiari, oferim aceaste informatii, incercand sa cuprindem pe cat posibil si intr-o masura accesibila, detalii cu privire la aspectele ce trebuie luate in calcul la momentul deciziei de achizitie a unei tamplarii de calitate.

Decizia va apartine !

Analiza ofertelor de tamplarie

Asa cum explicam in pagina de prezentare, in conditiile in care beneficiarul nu dispune de cunostintele necesare asupra detaliilor tehnice cu privire la tamplarie termoizolanta, este
tentat sa analizese ofertele primite doar din prisma pretului, lucru total eronat.
Daca ofertele intre care trebuie sa alegeti, nu se diferentiaza intre ele prin diferente semnificative de valoare, atunci probabil ca veti alege producatorul care va va executa tamplaria, dupa gradul de siguranta si seriozitate care a reusit sa vi-l induca in procesul de prezentare oferta, sau dupa aspectul showroomului de prezentare ( daca dispune de asa ceva).

Dar daca diferenta de pret este semnificativa, ce faceti? Alegeti produsul mai ieftin si va asumati riscul unor probleme destul de grave care pot sa apara odata cu primirea produsului sau intr-un termen de utilizare scurt de timp? Sau alegeti oferta cu pretul ridicat, in speranta ca astfel veti achizitiona un produs de calitate care in final isi merita investitia? Daca DA, cum stiti ca respectivul produs chiar isi merita pretul cerut de catre vanzator?
Pentru a intelege care este importanta ferestrelor intr-un imobil vedeti mai jos detaliu cu privire la modul in care energia se pierde la nivelul ferestrelor si in ce masura.

Iata in continuare o prezentare a elementelor standard care apar intr-un tablou de tamplarie oferta:
– schita respectivului element al tabloului de tamplarie ( fereastra, usa, panou), cotele la care este ofertat, precum si deschiderile ( daca e cazul) plus alte accesorii prevazute.
– Cantitatea – numar de bucati identice
– Culoare profil folosit
– Configuratia vitrajului termoizolant folosit
– Marca feroneriei folosite
– Pretul respectivului element.
Aceste elemente sunt oare suficiente pentru a putea face o comparatie reala intre doua oferte de la doi producatori diferiti care folosesc acelasi tip de profil, sticla si feronerie?
Raspunsul este NU.

Ce trebuie verificat la aceste oferte? Respectiv la producatorii care au emis oferta.
– Termenul de executie si montaj. – acest aspect trebuie tratat cu seriozitate pentru ca poate influenta termenul final de receptie al intregii lucrari de constructie sau amenajare
– Modernizare, asigurati-va ca veti achizitiona produsul prin intermediul unui contract (incheiat intre prestator si beneficiar) contract in care se face clar referire la termenul de executie al lucrarii si cu mentiunea clara a penalizarilor suportate de catre prestator in cazul in care intarzie cu livrarea si montarea tamplariei.
– Verificati datele financiare ale firmei – capitalul social al firmei este foarte important. Un capital social destul de mare face dovada unei companii stabile si credibila pe piata furnizorilor de materie prima. Pe cand un capital social care este de cateva zeci de ori mai mic decat suma pe care o platiti pentru lucrarea dumneavoastra, ar trebui sa va dea de gandit. La fel de importanta este si vechimea companiei.
– Vitrajul termoizolant – decizia in ceea ce priveste alegerea vitrajului (care va echipa noua tamplarie ce urmeaza a fi achizitionata), este foarte importanta deoarece o alegere facuta gresit poate atrage dupa sine, pe langa slaba satisfactie a clientului vis-a-vis de produs si un cumul de cheltuieli suplimentare in cazul in care se decide sa schimbe apoi ceea ce a comandat.
Astfel trebuie avute in vedere principalele avantaje pe care ar trebui sa le ofere vitrajul termoizolant si anume: izolarea termica, izolarea fonica, transmitanta Luminoasa, gradul de intimitate si securitatea.

Cu cat performantele vitrajului sunt mai ridicate cu atat pretul va fi mai crescut si se va reflecta in mod obligatoriu si in pretul final al produsului..

Ceea ce trebuie sa retinem in privinta vitrajului termoizolant este ca:
-Suprafata preponderenta a ferestrei este formata din vitraj si deci o importanta mare in performantele termice si acustice o represinta pachetul de sticla termoizolant.
-Un vitraj termoizolant performant reduce semnificativ costurile de climatizare a ambientului interior.
-Cereti consilierului de vanzari sa va prezinte exact performanta vitrajului pe care vi-l ofera spre achizitionare ( vezi program dedicat Calumen)
-Cereti consilierului de vanzari sa va prezinte proprietatile vitrajului oferit si comparati cu nevoiele dumneavoastra pentru a decide ce elemente considerati ca va aduc satisfactie maxima si platiti exact ce anume va doriti sa achizitionati. ( izolate termica, fonica, antiefractie, intimitate, transmitanta luminoasa)

Un alt aspect care trenuie avut in vedere, la proiectarea tamplatiei, este locatia de montaj, zona si conditiile climatice la care este expus imobilul, orientarea pe puncte cardinale, altitudinea de montaj, astfel produsul oferit beneficiarului ca include toate elementele necesare ptr ca satisfactia clientului sa fie maximizata.

Profilul care alcatuieste tocul si rama ferestrei este si el extrem de important dar in acelasi timp trebuie evitat sa asociem calitatea ferestrei cu renumele producatorului de profil PVC, care este furnizorul producatorului final de ferestre. Asadar calitatea unei ferestre nu este asigurata doar de tipul de profil folosit, ci produsul final dicteaza calitatea, calitate care este in aceeasi masura asigurata de completarea produsului si cu restul de elemente componente care trebuie sa se ridice si ele la un inalt standard al calitatii.
SFAT: cereti producatorului de ferestre sa va puna la dispozitie detalii cu privire la tipul de profil folosit, coeficientul de transfer termic obtinut in urma incercarilor efectuate pe tipul de fereastra ofertat ( declaratie de conformitate), rezistenta la vant si permeabilitate la aer / apa ( certificat de conformitate).
Si nu in ultimul rand grosimea peretilor exteriori si numarul de camere de izolare termica.

ARMATURA – in interiorul profilelor PVC se introduce o armatura din otel, aceasta are rolul de a rigidiza intreaga fereastra, confera rezistenta in timp si minimalizeaza riscul de deformare a profilului.
Armatura este un element esential in componenta unei ferestre, iar lipsa acesteia nu este acceptata.
Prezenta armaturii atat in tocul ferestrei cat si in cercevea (partea mobila) trebuie verificata la montajul tamplariei.
SFAT: rugati echipa de montaj sa va arate si sa va confirme prezenta respectivei armaturi. Verificati pe spatele tocului prezenta suruburilor de prindere a armaturii, sau la gaurirea tocului pentru prinderea in zid deasemenea sa poate observa profilul de armatura eventual si grosimea ei la o privire mai atenta.
SFAT: cereti producatorului de tamplarie PVC sa confirme grosimea armaturii pe care urmeaza sa o foloseasca.

Din pacate multi producatori, pentru a ieftini produsul, exclud folosirea armaturii sau folosesc o armatura cu o grosime mai mica decat grosimea recomandata de catre furnizorul – producatorul profilului PVC, iar cumparatorul neavizat de cele mai multe ori nu poate determina acest aspect.

Sudura la colturi a profilelor este o operaþie tehnologica executata cu utilaje specifice. Daca nu este facuta corect, poate afecta rezistenta ferestrei si nu in ultimul rand aspectul estetic.
Un aspect inestetic al imbinarii la colt, poate reprezenta pentru beneficiar un semnal de alarma in privinta calitatii produsului, modului de lucru al producatorului, experienta si atentia pentru detalii si bineinteles grija pentru satisfactia clientilor.

FERONERIA – este numita si motorul tamplariei, fara acest element fereastra nu poate functiona. Feroneria este formata din: balamale,maner si lantul cinematic de feronerie.
Lantul cinematic de feronerie asigura transmisia miscarii produse prin rotirea manerului astfel incat devine posibila miscarea cercevelei in diferite pozitii ( inchis, batant, oscilant, aerisire pasiva).

Feronerie
Tot feroneria asigura si rezistenta in timp a ferestrei asigurand etanseitate la aer, vant si apa, precum si protectia de siguranta a ferestrei prin multiplele puncte de inchidere care vor echipa fereastra.
Aceste puncte de inchidere pot fi tip Ciuperca (IS – inteligent secure) si ofera o protectie antiefractie sau tip Bulb pentru a asigura presiune pe garnitura.

SFAT: Cereti producatorului de tamplarie sa va informeze si sa declare in devizul de lucru si tipul de puncte de inchidere folosit in functie de dimensiunile ferestrei ( verificati acest lucru si la receptia lucrarii).

Maco-Multimatic